Dirigent

Jyri-Nissila-2022
Jyri Nissilä började som dirigent hösten 2022. 

 

Han avlade A-examen i orkesterdirigering år 1999 samtidigt som han dirigerade Helsingfors stadsorkester. Han utexaminerades från Sibelius-Akademin med en magisterexamen i musik år 2002. Förutom Helsingfors stadsorkester har Nissilä varit gästdirigent för de flesta finska stadsorkestrarna, m.m. Lahtis symfoniorkester, Lojo stadsorkester och Tapiola Sinfonietta. Förutom stora scenmusik- och orkesterverk har han också framträtt som gästdirigent för olika kammarensembler som Sibelius-Akademins kammarorkester och i cross-over-produktioner som kombinerar UMO Jazz Orchestra och symfoniorkestern. Nissilä var dirigent för Helsingfors Universitets Studentorkester från 2001 till 2003. Han har också varit dirigent för Aholansaaris symfoniorkester sedan hösten 1999.

Jyri Nissiläs internationella dirigentkarriär har fört honom till Toronto, Paris och London samt till prestigefyllda konserthus som National Academy of S:t Cecilia i Rom, Statens Akademiska kapell i S:t Petersburg (The St. Petersburg State Academic Capella) och Eremitageteatern i S:t Petersburg.

Som operadirigent har Jyri Nissilä särskilt hyllats som uttolkare av stora romantiska operor, däribland Giacomo Puccinis Tosca, Jacques Offenbachs Hoffmanns sagor och Erkki Melartins Aino - en nationalromantisk opera baserad på det finska nationaleposet Kalevala. Hans repertoar omfattar också flera uruppföranden av kammaroperor och barnoperor av samtida finska tonsättare. 

Nissilä har arbetat som assisterande dirigent vid Finlands nationalopera och Nürnbergs stadsteater i Tyskland. 

Jyri Nissilä har gjort inspelningar som dirigent för bl.a. skivbolagen Ondine och Naxos. 

Före sin karriär som dirigent etablerade sig Jyri Nissilä som en mångsidig klarinettartist. Han avlade A-examen i klarinett vid Sibelius-Akademin 1995. Samma år fick han i Nystad andra pris i Crusell-tävlingen för klarinettister från Skandinavien och de baltiska länderna. Som klarinettist har Nissilä uppträtt som solist med Radions symfoniorkester, Tapiola Sinfonietta och Lahtis symfoniorkester. Mellan 1989 och 2000 var Nissilä biträdande soloklarinettist i Finlands nationaloperas orkester. Som solist och kammarmusiker har Nissilä uppträtt i Finland, England, Belgien, Ungern, Italien och Japan.

För närvarande arbetar Nissilä i stor utsträckning som utövande konstnär samt som utbildare, lärare och konstnärlig producent i olika inspelningsproduktioner. Han har studerat traumapsykoterapi i Danmark och är intresserad av musikens effekt på det autonoma nervsystemet och stabiliseringen av vakenhetstillståndet. 


Jyri Nissilä tycker om att spela blixtschack, pingis, laga mat och läsa serier av René Goscinny.