Kapellimestari

Jyri-Nissila-2022
Kapellimestari Jyri Nissilä aloitti Puhallinorkesteri Apollon kapellimestarina syksyllä 2022. 

 

Hän suoritti orkesterinjohdon A-tutkinnon johtaessaan Helsingin kaupunginorkesteria v. 1999. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002. Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi Nissilä on vieraillut useimpien suomalaisten kaupunginorkestereiden kapellimestarina, näistä mainittakoon mm. Sinfonia Lahti, Lohjan kaupunginorkesteri sekä Tapiola Sinfonietta. Suurien näyttämömusiikkiteosten ja sinfoniaorkesterikokoonpanojen lisäksi hän on vieraillut eri kamarikokoonpanojen kuten Sibelius-Akatemian kamariorkesterin johtajana sekä mm. UMO Jazz Orchestran ja sinfoniaorkesterin yhdistävissä cross-over produktioissa. Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina Nissilä toimi vuosina 2001–2003. Aholansaari Sinfoniettan kapellimestarina hän on toiminut syksystä 1999 alkaen.

Jyri Nissilän kansainvälinen kapellimestarinura on vienyt hänet esiintymään mm. Torontoon, Pariisiin ja Lontooseen, sekä maineikkaille konserttilavoille kuten Rooman Santa Cecilia -Akatemiaan (National Academy of St Cecilia), Pietarin Capellaan (The St. Petersburg State Academic Capella) sekä Eremitaasin Teatteriin (Hermitage Theater, St. Petersburg).

 

Oopperakapellimestarina Jyri Nissilä on saanut kiitosta erityisesti suurten romanttisten oopperoiden tulkkina, joista mainittakoon Giacomo Puccinin Tosca, Jacques Offenbachin Hoffmannin kertomukset sekä Suomen kansalliseepokseen Kalevalaan pohjautuva kansallisromanttinen ooppera Erkki Melartinin Aino. Hänen repertuaariinsa kuuluu myös useita suomalaisten nykysäveltäjien kamarioopperoiden sekä lastenoopperoiden kantaesityksiä. 

Nissilä on työskennellyt kapellimestarin assistenttina mm. Suomen Kansallisoopperassa sekä Nürnbergin Stadtstheaterissa, Saksassa. 

 

Jyri Nissilä on levyttänyt kapellimestarina mm. Ondine ja Naxos -levy-yhtiöille. 

 

Ennen kapellimestarin uraansa Jyri Nissilä vakiinnutti asemansa monipuolisena klarinettitaiteilijana. Hän suoritti klarinetin A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1995. Samana vuonna hän sai toisen sijan Skandinavian ja Baltian maiden klarinetisteille osoitetussa Crusell-klarinettikilpailussa Uudessakaupungissa. Klarinetistina Nissilä on esiintynyt mm.  Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan sekä Sinfonia Lahden solistina. Suomen Kansallisoopperan orkesterin klarinetin varaäänenjohtajana Nissilä toimi vuosina 1989–2000. Solistina ja kamarimuusikkona Nissilä on Suomen lisäksi esiintynyt mm. Englannissa, Belgiassa, Unkarissa, Italiassa sekä Japanissa.

 

Tällä hetkellä Nissilä toimii laaja-alaisesti sekä esittävänä taiteilijana että kouluttajana, opettajana sekä taiteellisena tuottajana eri äänitysproduktioissa. Hän on opiskellut traumapsykoterapiaa Tanskassa ja on kiinnostunut musiikin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon ja vireystilan vakauttamiseen. 

 

Jyri pitää pikashakista, pingiksen peluusta, ruoanlaitosta sekä René Goscinnyn käsikirjoittamista sarjakuvista.