Apollon historiaa

Puhallinorkesteri Apollo edustaa helsinkiläistä puhallinmusiikkiperinnettä, jonka historia alkaa vuodesta 1901. Ennen nimenmuutosta Annantalon puhallinorkesterina tunnettua yhdistystä edelsi Helsingin Nuorisosoittokunta, joka aloitti toimintansa vuonna 1989 Anu Fagerströmin käynnistämänä ja Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen tukemana. Orkesteri oli Helsinki soittokunnan nuoriso-orkesteri, jossa panostettiin nuorten soitonopetukseen.

Vuonna 1999 Annantalo lakkasi toimimasta orkesterin tukipisteenä ja orkesterin nimi vaihdettiin Puhallinorkesteri Apolloksi. Kymmenvuotisen rupeaman edistyneempien orkesterin kapellimestarina tehnyt Klaus Pylkkänen luovutti tahtipuikon vuonna 2001 Anne Peltoselle ja samaan aikaan harjoitukset siirtyivät Tuomiokirkkoseurakunnan tiloihin.

Varsinaisen orkesterin ohella on vuosien aikana toiminut nuoriso-orkestereita, joissa soitto-opetuksella on ollut suuri merkitys. Vuonna 2003 nuoriso-orkesteri keräsi jopa kolmisenkymmentä aloittelijaa, mutta vuodesta 2006 nuoriso-orkesteri on ollut sulautettuna Apollo-orkesteriin. Nuoriso-orkesteria johtanut Inka Puhakka siirtyi vuonna 2005 Annen tilalle myös Apollo-orkesterin kapellimestariksi ja heilutti tahtipuikkoa vuoteen 2008 asti, jolloin naisvallan orkesterin johdossa päätti Tero Haikala. Harjoitustilat vaihtuivat Ruoholahden kappelin ja Ruoholahden ala-asteen jälkeen Kruununhakaan Kirjan talon juhlasaliin vuonna 2011.

Apollo on kutsunut johtajikseen arvostettuja musiikin ammattilaisia ja orkesterin toimintaa leimaa ennakkoluulottomuus sekä haastavat ja monipuoliset tavoitteet. Apollon perinteisiin on kuulunut vaihtuvateemaisten konserttien ja esiintymisten lisäksi jokavuotinen kevätkonsertti Esplanadin lavalla sekä Helsingin Tuomiokirkossa pidettävien kauneimpien joululaulujen säestäminen. Orkesterilla on eri vaiheidensa aikana ollut erittäin kiinteä suhde Helsingin kaupunkiin siltä saaman taloudellisen tuen sekä edustusesiintymisten myötä.

 

A-17.jpg

A-14.jpg

AA-16.jpg

Hot Blow 2013 Kaarle XII:ssa (kuvaaja Tero Tuoriniemi)

 

Apollo-Carmina_Burana_200.jpg

Carmina Burana 2011

 

A-24.jpg

A-23.jpg

Naantalin Hot Blow -keikalta 2011